JOHANNES HARDERWIJK

Restaurant Johannes Harderwijk 

Proef de lekkerste vis in één van de oudste visrestaurants van Harderwijk, een uitnodigende plek voor iedereen aan de boulevard tegenover het Dolfinarium. Tijd en aandacht voor gasten staan centraal in dit sfeervolle jaren '30 restaurant waar heerlijk eten en gastvrijheid centraal staan.

Brand

Restaurant 't Rookerijtje stond al ruim 100 jaar bekend om de lekkerste vis in Harderwijk, tot het op 5 mei 2015 in vlammen opging, een enorme klap voor de familie Kok. De verslagenheid maakte echter al snel plaats voor vechtlust en de wil om terug te komen. Door de brand kwamen er gemetselde togen tevoorschijn. Toen begon de zoektocht naar de originele bouwtekeningen van 1904. Die blauwdrukken werden gevonden in het archief van het stadhuis gevonden en zijn als basis genomen. Voor architect Victor Schölvinck was het een uitdagende klus om een authentiek gebouw uit 1900 opnieuw te maken. De toren en kap; de combinatie van steen en hout; het zit 'm in profilering en detaillering. Alles is opnieuw bedacht, maar het ademt in alles 1900. Die authentieke sfeer is essentieel voor het voeren van dit bedrijf. Het nostalgische gevoel is prachtig vormgegeven in zowel exterieur als interieur en gaat hand in hand met een nieuwe start en een nieuwe toekomst. Daar pastte een nieuwe naam bij, 't Rookerijtje gaat voortaan door het leven als restaurant Johannes, naar de vader van John.

Rokerij

De eerste Kok kocht in de jaren '20 van de vorige eeuw een pand aan de huidige Harderwijkse Boulevard en startte er een palingrokerij. Hiermee begonnen de voorouders van eigenaar John Kok vanuit Harderwijk met de vishandel, per bakfiets vonden de producten hun weg naar klanten en markten. Van rokerij transformeerde het pand door de eeuw heen tot een restaurant en viswinkel. De link met het verleden naar de rokerij van zijn vader en opa is in dit nieuwe interieur treffend uitgevoerd. Een mooi detail is de partij kunststof palingen die zijn opgehangen, wat doet suggereren dat je in de rokerij loopt. Ook staan de deuren van de oude palingrokerij op een prominente plek in het restaurant. Verder ademt het restaurant vooral de jaren '30, een stijl waar eigenaresse Bianca een voorliefde voor heeft. De Terrazzo vloeren, het freeswerk van de bar en het meubilair, facet geslepen spiegels, gebruik van antiek bronzen verlichtingsarmaturen; de uitgangspunten en details komen voort uit de wens een authentieke uitstraling te creëren waar gasten zich thuis voelen.