INDIGO THE HAGUE - PALACE NOORDEINDE DEN HAAG

Indigo The Hague - Palace Noordeinde

Dit luxury lifestyle boutique hotel ligt midden in het centrum van Den Haag, recht tegenover Paleis Noordeinde. In dit karakteristieke monumentale pand, dat dateert uit 1884, is het eerste Indigo hotel (onderdeel van Intercontinental Hotels Group) van Nederland gevestigd dat beschikt over 63 unieke kamers.

In opdracht van Borealis Hotel Group ontwikkelde HUGO interieurvormgeving het interieurontwerp voor zowel de hotelkamers als alle publieke ruimtes, waarbij Mulderblauw Architecten verantwoordelijk was voor de bouwkundige uitwerking van dit proces.

Kenmerkend voor Indigo is het doel haar gasten te inspireren en hen de gelegenheid te bieden onderscheidende wijken in diverse steden over de hele wereld te ontdekken, waarbij zij hen voorziet van verhalen die ze kunnen delen. Indigo hotels weerspiegelen het karakter en de cultuur van de wijken waarin ze gevestigd zijn. Het verhaal van elke wijk wordt tot leven gebracht in het design op basis van de zogenoemde "Neighborhood story".            

Rijkdom en royalty waren sleutelwoorden in het ontwerp, aangezien de Koninklijke familie en de Nederlandsche Bank onlosmakelijk verbonden zijn met de geschiedenis van dit gebouw. Een van de belangrijkste uitgangspunten in het ontwerp was het gebouw zelf, met zijn historische en architectonische elementen zoals de verschillende marmers, glas, mozaïeken, ornamenten en houtwerk. Kenmerkende materialen voor die tijd voor gebouwen met een doel als deze. De prachtige werd gedemonteerd, zodat hier headboards van gemaakt konden worden voor de hotelkamers. Kasten en stalen deuren zijn hergebruikt, vooral in de openbare ruimten waar de gasten deze kunnen ervaren. De patronen van het oude houtwerk zijn doorgevoerd in nieuwe interieuronderdelen zoals de deuren en tapijten. Het artwork is veelal geïnspireerd op munten en bankbiljetten. En omdat de kluis zo’n imposante rol speelt in het gebouw is een multifunctionele kluis ontworpen die op iedere kamer een plek heeft gekregen en die vele functionaliteiten herbergt. Het is een feature die de geschiedenis van het gebouw belichaamt.

De kluizen bevinden zich in de kelder, en om er zeker van te zijn dat gasten deze bijzondere ruimtes zouden ervaren, is in de grootste kluis de speakeasy gecreëerd. Saillant detail hier is dat het verhaal de ronde doet dat de bank ooit verbonden is geweest met het Paleis middels een gang. Alles wijst erop dat deze uitkwam in deze speakeasy, die de passende naam Gold Bar kreeg.  

De Gemeente Den Haag is blij met deze transformatie van leegstaand kantoor naar het eerste Indigo hotel in Nederland. Wethouder Stedelijke Economie, Karsten Klein: “Deze unieke locatie tegenover het paleis verdient een bijzonder invulling. Het luxury boutique concept van Indigo past hier perfect en is een toevoeging voor dit toeristisch gebied en het Haagse overnachtingaanbod."