HET WEESHUYS GEERTRUIDENBERG

Het Weeshuys

Restaurant ‘t Weeshuys is uniek gelegen aan de Markt van Geertruidenberg, nabij de Biesbosch en de voormalige vismarkt van de stad. De karakteristieke locatie, een voormalige kapel, was onderdeel van een middeleeuws gasthuis. 

De ruimtelijkheid is zo evident, daar moet je wel gebruik van maken. We wilden nog meer openheid en verbinding, dit hebben we gerealiseerd door de keuken volledig in het restaurant op te nemen en de routing voor het bedienend personeel te wijzigen. Voorheen was de gelagkamer een separate ruimte, met de nieuwe routing is deze volledig verbonden met en betrokken bij de andere ruimtes. Hierdoor ontstaat een levendiger sfeer waarin meer interactie ontstaat tussen de ruimtes, het personeel en de gasten.

De 9 meter hoge kapel leent zich erg goed voor murals, een ander uitgangspunt in het ontwerp. Historisch onderzoek wees uit dat het gasthuis vroeger een belangrijke functie vervulde als halte voor de Hollandse pelgrims naar Santiago de Compostella. De locatie en deze pelgrimsfunctie vormen de inspiratie voor de murals. Verschillende dieren uit de Biesbosch staan centraal en worden gesierd door diverse onderdelen uit de pelgrimsuitrusting. De wijze waarop Studio Giftig hier invulling aan heeft gegeven is een waar staaltje ambachtelijk artwork, de detaillering in combinatie met de grootsheid is waanzinnig. 

 Op het eerste oog zal de omgeving natuurlijk lijken, maar bij een tweede blik zal blijken dat bijvoorbeeld bomen geen bomen, maar uitvergrote eetbare planten, groentes of paddenstoelen zijn zoals bieslook en oesterzwam. De vorm van de vlakverdeling is afgeleid van natuurlijke organische vormen. Door ook delen onbeschilderd te laten ontstaat een gefragmenteerd, kleurrijk beeld dat het geheel dynamischer maakt en diepte geeft.

 De openheid wordt versterkt doordat de vlakverdelingen met afbeeldingen van flora, fauna en bedevaart objecten die over alle wanden en pilaren van de zaal en overige ruimtes doorgetrokken worden. Hierdoor ontstaat een surrealistische totaalbeleving, waarbij je je te midden van het beeld bevindt dat de link legt tussen het restaurant, haar omgeving en haar historie. Een beeld waarin je iedere keer een nieuw element of verhaal ontdekt of dat mooi aansluit bij hetgeen de chef of sommelier presenteert.