EVE TILBURG

EVE Tilburg

Een van de meest in het oog springende gebouwen in de Tilburgse Spoorzone is de Polygonale loods, het huis van EVE. Het monumentale karakter, de centrale ligging en de bijzondere architectuur maken het een ultieme horecalocatie. De doelstelling van EVE was een verrassende plek te creëren waar iedereen zich thuis voelt omdat het goed voelt. EVE bestaat uit een restaurant, wijn-/cocktailbar, vergader- en evenementenruimte. Het industriële pand waar vroeger treinen werden gerepareerd bestaat uit glas, staal en beton. Met ronde vrouwelijke vormen, zachte stoffen en roze en minttinten is contrast gezocht met de stoere, mannelijke materialen van het pand. Uitgangspunt in het ontwerpproces vwas dat je bij een pand als dit wilt laten zien dat het de oude treinwerkplaats is. Binnen en buiten. De draaischijf waar vroeger de treinen op stonden doet nu bijvoorbeeld dienst als terras. De immense, mooi ronde, afzuiginstallaties die vroeger de dampen van de treinen opvingen, hangen nog altijd in de nok. Ook de kraanbaan uit 1938 en de oude sporen zijn behouden, de werkruimten onder de sporen zijn verbouwd tot bier- en wijnkelders met glazen plafonds. Door een oud wielstel en een kar met plateau te ontwikkelen die op de sporen kan rijden ontstaat een 'evenementenspoor', op verschillende momenten voor verschillende doeleinden kunnen hierop elementen naar binnen en buiten gereden worden. Om het karakter van de loods intact te houden, is er niet tegen de muren gebouwd. In een groot vierkant blok in het midden zijn de keuken, het kantoor en diverse faciliteiten geplaatst. Het kunstwerk met de grote tandwielen verwijst naar de tijd; het verleden, heden en toekomst van het gebouw. Het is eveneens een knipoog naar een klok, een onlosmakelijk onderdeel van een station.

De gemeente Tilburg koos unaniem voor EVE om van dit industriële pand iets moois gaan te maken. Wethouder Berend de Vries: "De plannen van EVE zagen er veelbelovend uit. De monumentale Polygonale loods krijgt een mooie en bijzondere nieuwe bestemming. En Tilburg heeft aan de noordelijke entree van het station een geslaagd visitekaartje voor iedereen in de stad."

EVE staat voor Eten voor Eten, een deel van de opbrengst van EVE wordt gedoneerd aan het World Food Programme met als doel jaarlijks minimaal 100.000 maaltijden te doneren. 

"Eten is helemaal geen straf, want de inrichting heeft een wauw factor van heb ik me jou daar" - ELLE eten