CONO KAASMAKERS WESTBEEMSTER

Kaasmakerij CONO Westbeemster

“De kaasmakerij geeft de identiteit van CONO Kaasmakers goed weer: transparant, duurzaam, met zorg voor mens, dier en omgeving. De nieuwe Kaasmakerij is gebaseerd op onze herkomst en op onze visie op de toekomst."

- Eric Hulst, voormalig directeur CONO kaasmakers -

 

Groenste kaasmakerij

CONO Kaasmakers, hofleverancier en kaasproducent van onder andere Beemsterkaas, had de ambitie de groenste kaasmakerij ter wereld te bouwen. Bastiaan Jongerius Architecten ontwierp het gebouw dat gerealiseerd is in de Beemsterpolder, dat op de lijst van Unesco Werelderfgoed staat. Dit betekende voor ons dat het eerste uitgangspunt in het ontwerp het gebruik van duurzame, tijdloze materialen werd. Daarnaast stonden de historie van CONO Kaasmakers en de locatie en omgeving van de Kaasmakerij centraal bij het ontwikkelen van het interieurontwerp.

De historie omdat deze de eer verdiend in de totstandkoming van de huidige positie en omvang van CONO. Het gebruik van afbeeldingen uit het archief, oude kaaslogo’s en materialen met een knipoog naar het verleden hebben hun plek veroverd in het nieuwe interieur. 

Het polderlandschap was een uitgangspunt in aansluiting op het bouwkundige ontwerp van Bastiaan Jongerius Architecten met ditzelfde uitgangspunt. Hierbij was het doel het interieur het exterieur te laten versterken en andersom. 

Het interieur wordt in totaliteit getypeerd door ruimtelijke openheid en gebruik van natuurlijk materialen, een duidelijke link naar het Beemsterlandschap. Deze openheid was niet alleen uitgangspunt maar ook een belangrijk doel: openheid creëren en versterken, door het pand op deze wijze in te richten versterk je de onderlinge verbondenheid, zowel tussen medewerkers onderling als tussen medewerkers en gasten.

Op 17 november 2014 werd het door BNA bekroonde "Beste Gebouw van het Jaar 2015" in de categorie Identiteit en Icoonwaarde geopend door Hare Majesteit Koningin Maxima.